Oszczędna jazda 1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaliber09
    Classic
    • 2010
    • 16

Oszczędna jazda 1.4 TSI

Piękna bryka, tazunio, naprawdę klasyk. Marzy mi się właśnie takie cabrio na weekendy, jakaś stara beta lub audi - niestety dwie lewe ręce do mechaniki sugeruja ograniczenie do nowej octavii

Zwrócić ci jedynie uwagę chciałem, że jednak wszedłeś między wrony, BMW jak sam mówisz to hobby a masz też octę, więc weź wymień ten znaczek w klapie avatara na odpowiedniejszy :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
  • RS
    Ambiente
    • 2009
    • 238

Oszczędna jazda 1.4 TSI

Witam
    Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ( auto mam od paru dni ) co oznaczają wskazania na wyswietlaczu pokazujace dany bieg oraz strzałki ( góra/dół ) z numerem biegu nastepnego lub poprzedniego . Domniemywam iz chodzi o oszczędną jazdę i samochód sam informuje na jakim biegu powinien w danej chwili jechac . Nie do końca wydaje mi sie to prawdziwe . - wskazania na przełaczenie na wyzszy bieg następują ponizej 2000 rpm, w/g mnie stanowczo za nisko - lecz mogę sie mylić ( podobno TSI są bardzo elastyczne ) . Proszę o opinię innych uzytkowników - czy zwracać na to uwagę czy nie ?

Komentarz

• pascal
      Rider
      • 2009
      • 510
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ekodrajwing :wink:

Komentarz

• jamesbondzio
        L&K
        • 2009
        • 1174
        • Octavia III (5E3)
        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

gdzie to jest włączane, tzn. te wskazania, u mnie sie nic nie pokazuje, w jakim trybie musi pracować MAXI-DOT ?
        kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

Nie wiem gdzie się to włącza . Już było jak odebrałem auto . ( w instrukcji nie ma o tym ani słowa )

Komentarz

• Andys
            Elegance
            • 2007
            • 762

Zamieszczone przez RS
            wskazania na przełaczenie na wyzszy bieg następują ponizej 2000 rpm, w/g mnie stanowczo za nisko - lecz mogę sie mylić
            Myślałem dokładnie tak samo, kiedy jednak zacząłem zmieniać w mieście biegi przy 2000obr/min (nie 3000) średnie spalanie spadło o 2 litry !!! :shock:
            Pozdrawiam,
            Andys

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

u was maxymalny moment obrotowy zaczyna sie chyba ponizej 2000, wiec delikatnie traktując pedał gazu da sie tak jezdzic ale co to za jazda :szeroki_usmiech jak zmienisz bieg przy 2000 to na ile wam spadają obroty? jadąc na 3 na 2000 zmieniasz na 4 to pewnie obroty spadną do około 1300-1400? Jak na benzyniaka to chyba trochę za niskie obroty?
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Andys
                Elegance
                • 2007
                • 762

piramida, zmieniając przy 2000, po zmianie mam około 1600rpm, maksymalny moment jest już przy 1500rpm. Wbrew pozorom nie jest to jazda "na emeryta".
                Pozdrawiam,
                Andys

Komentarz

• RS
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 238

A mnie się wydaje iz dynamiki tu nie ma . To jest czysta ekonomia . Auto ma się toczyć i mało spalać . Próbowałem ( pomimo aury ) dać po garach i auto zachowywało się tak jak inne benzyniaki - moment było czuć dopiero po 3500 rpm wzwyż .
                  Jakie są wasze opinie ?. W sumie jest to trochę inny silnik z inną charakterystyką .

Komentarz

• peck
                    Classic
                    • 2009
                    • 10

Zamieszczone przez jamesbondzio
                    gdzie to jest włączane, tzn. te wskazania, u mnie sie nic nie pokazuje, w jakim trybie musi pracować MAXI-DOT ?
                    Jest to jedna z funkcji komputera pokładowego, tak jak np. chwilowe zużycie paliwa, czy zasięg do przejechania na pozostałej w baku ilości paliwa, więc włącza się przycskiem , który wybiera funkcję wskazania komputera na wyświetlaczu. Z tym, zę jest to chyba opcja dostępna od niedawna. W mojej O2Ambiente jest, mimo że nie mam MAXI-DOTA, a jedynie tzw. duży wyświetlacz.
                    Podobnie jak koledzy, mam wrażenie że podpowiada wyższy bieg przy trochę za niskich obrotach.
                    W instrukcji jest o tym mowa, tyle że w dodatku o zmianach.

Komentarz

• przemo9
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 228
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja zmieniam biegi właśnie w okolicy 2000 obr/min: +/-300-400 tak aby po zmianie na wyższy bieg "załapać się" na obroty powyźej 1500-1600 obr/min....
                      Silnik się nie dusi a moment pojawia się w nim właśnie od około 1600 ,
                      jężdżę tak po mieście i specjalnie sie nie wlokę
                      i średnie zużycie mam w granicach 8 l/100
                      Poza miastem oczywiście dępczę trochę bardziej , ale i tak jadąc zgodnie z przepisami :wink: trudno przekroczyć 3500-4000 obr/min .
                      O II fl kombi elegance

Komentarz

• fan
                        Elegance
                        • 2009
                        • 760

Nie powiesz chyba,ze teraz w zimie przy -10C masz spalanie w miescie na poziomie 8 litrow?
                        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• przemo9
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 228
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To spalanie średnie z ok 5400 km od zakupu auta, w tym były też trasy, a teraz jest oczywiście na pewno więcej. Pojeżdżę teraz przez kilka dni i spawdzę średnie spalanie w obecnych warunkach po mieście.
                          Głównie chciałem opisać sposób jazdy i to kiedy zmieniam biegi; ten silnik jest bardzo elastyczny i wcześnie zapewnia dobry moment
                          O II fl kombi elegance

Komentarz

• Jarek_wawa
                            Rider
                            • 2009
                            • 283

Zamieszczone przez peck
                            Jest to jedna z funkcji komputera pokładowego, tak jak np. chwilowe zużycie paliwa, czy zasięg do przejechania na pozostałej w baku ilości paliwa, więc włącza się przycskiem , który wybiera funkcję wskazania komputera na wyświetlaczu. Z tym, zę jest to chyba opcja dostępna od niedawna. W mojej O2Ambiente jest, mimo że nie mam MAXI-DOTA, a jedynie tzw. duży wyświetlacz.
                            Podobnie jak koledzy, mam wrażenie że podpowiada wyższy bieg przy trochę za niskich obrotach.
                            W instrukcji jest o tym mowa, tyle że w dodatku o zmianach.
                            Możesz dokładniej opisać, w którym miejscu jest ta funkcja? (po/przed np.średnim spalaniem)
                            Kiedy była produkcja twojej O2fl ?
                            Ciekawe kiedy to weszło do produkcji.

Co do spalania to ja mam 7,2 na 1200km.
                            Biegi zmieniam przy ok 2500 rpm, aby jeździć w przedziale 1800-2200.

Komentarz

• rafik11
                              Rider
                              • 2009
                              • 448

ta funkcja wyświetla się koło zegarka czyli w górnej części wyświetlacza oczywiście podaję to dla posiadaczy maxidota bo tak ja mam, a i wyświetla się dopiero po ruszeniu z miejsca jak się stoi to nic nie pokazuje. Ta funkcja nie jest wyłączlna z poziomu maxidota chyba ze poprzez vag. Jak odebrałem auto to juz było, a działa tak ze jak jade i obroty podnosza sie to pokazuje strzałką do góry razem z biegiem na jaki mam zmienic a jak jadę ze zbyt niskimi obrotami to odwrotnie pokazuje strzałkę w dół z wyświetlanym biegiem na jaki trzeba zmienić. Natomist jak jade "właściwie" to świeci sie kropka i pokazuje bieg na jakim jadę.Oczywiście tez dołączam sie do stwierdzenia ze trochę przy zbyt niskich obrotach podpowiada do zminy biegu na mniejszy.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Wrzućcie sobie w stopki ikonki z motostat

Ta funkcja jest dodana teraz jakos na jesieni, wczesniej jej nie bylo
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Jarek_wawa
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 283

Ja mam z października i nie mam tej funkcji.
                                  Nie mam też MAXI-DOTa ale jak pisze peck, on też nie ma.

Komentarz

• malgosk
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 148

Ja też nie mam tej funkcji, a auto z listopada.

Automatyka to klocki LEGO dla dużych chłopców

Komentarz

• double p
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 12

u mnie w dodatku do instrukcji z 06.09 jest już info o tej funkcji

Komentarz

• karpecik
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 279

Zamieszczone przez fan
                                        Nie powiesz chyba,ze teraz w zimie przy -10C masz spalanie w miescie na poziomie 8 litrow?
                                        Mój wpis z wczoraj z innego topiku:
                                        No to dajemy... dzisiaj -11 stopni. Zapaliłęm, podgrzanie, czyszczenie szyb i start. Średnia 36.6 l/100km!. Trasa: dom - Wał Miedzeszyński - Poniatowski - JPII. Parkowanie. Trasa powrotna: JPII - Chałubińskiego - Trasa Łazienkowska - Wał Miedz. - dom. Razem to chyba 20-25km?
                                        Średnia: 7.4 l/100km.
                                        Korek był na Wale, spory ruch w centrum, Łazienkowska bez problemu.
                                        Na DSG dużo się nie powalczy techniką jazdy choć ja duuużo wykorzystuję dotaczanie auta (noga z gazu) do świateł, korka itd.

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Zamieszczone przez karpecik
                                          Zamieszczone przez fan
                                          Mój wpis z wczoraj z innego topiku:
                                          No to dajemy... dzisiaj -11 stopni. Zapaliłęm, podgrzanie, czyszczenie szyb i start. Średnia 36.6 l/100km!. Trasa: dom - Wał Miedzeszyński - Poniatowski - JPII. Parkowanie. Trasa powrotna: JPII - Chałubińskiego - Trasa Łazienkowska - Wał Miedz. - dom. Razem to chyba 20-25km?
                                          Średnia: 7.4 l/100km.
                                          Korek był na Wale, spory ruch w centrum, Łazienkowska bez problemu.
                                          Na DSG dużo się nie powalczy techniką jazdy choć ja duuużo wykorzystuję dotaczanie auta (noga z gazu) do świateł, korka itd.
                                          Jaki masz stan licznika?Mozesz napisac ile palil na poczatku,i czy pozniej spadlo spalanie i o ile?pozdrawiam
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• przemo9
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 228
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z ostatnich około 400 km średnie zużycie - jazda tylko po mieście po odpaleniu silnika przejeżdżam około 5-8 km wyszło 13 l/100 km-u mnie mróz zaczął się od 3 dni :? :? ....
                                            O II fl kombi elegance

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 138

Zamieszczone przez Maicroft

Ta funkcja jest dodana teraz jakos na jesieni, wczesniej jej nie bylo
                                              A szkoda.....

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

normalnie tymi tsi jezdzicie jak dislami :szeroki_usmiech ja u siebie rzadko schodze ponizej 1500 obrotów, na 2 smiało mozna zejsc ponizej 1000 na 3 tak od 1200 juz idzie ale 4, 5, 6 to nigdy ponizej 1500. Następnego chyba kupie tsi ale 2.0
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez przemo9
                                                  Z ostatnich około 400 km średnie zużycie - jazda tylko po mieście po odpaleniu silnika przejeżdżam około 5-8 km wyszło 13 l/100 km-u mnie mróz zaczął się od 3 dni :? :? ....
                                                  No w sumie wygląda to na zupełnie normalne spalanie w takich warunkach. Ja dziś do pracy (0°C), wlekąc się za maruderami (ani razu 50siątki nie przekroczyłem) miałem po dystansie 8km 10,4l/100km.

Czy ktoś się może orientował już czy da radę włączyć ta sugestie zmiany biegu przez VCDSa?
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...